dimecres, 28 de gener del 2015

Manual per menjar una bona paella



1.- La paella és com una caixa de formatgets en porcions. Des de la vora en angle cap al centre, respectant escrupolosament el tall del veí. Convé mantenir el cavallonet, un límit de separació, un mur infranquejable mentre siga possible.
2.- Els comensals han d'estar distribuïts al voltant de la paella de forma equidistant i accessible.
3.- No és convenient que els grans devoradors estiguen junts, se'ls ha d'intercalar entre persones amb menor apetit.
4.- El cobert més apropiat per a menjar de la paella és la cullera. Si és de fusta ben polida, millor. La forqueta és cursi.
5.- Si un comensal desitja esprémer unes gotes de llima, està en el seu dret, ningú és perfecte, però haurà de comptar amb l'aprovació dels seus veïns, als quals procurarà no esguitar. La llima s'utilitzava antany per a desgreixar els dits o netejar el sutge. Actualment també s'utilitza per a emmascarar un arròs amb poc o mal sabor.
6.- El menjar comença després del repòs preceptiu de l'arròs, i una proclamació solemne que diu: A taula que és gela l’arròs!
7.- Si la paella està bona, l'elogi al cuiner és preceptiu.
8.- Els elements, ja siguen verdures o trossos de carn/marisc que no vénen de gust al comensal, es poden dipositar delicadament en el centre de la paella perquè els puga gaudir un altre.
9.- Si un tros de carn ix de la paella, no hi pot tornar de capa manera i molt menys en forma d'ossos o peladures.
10.- Si algú envaeix l'espai d'un altre comensal se li ha de fer veure que és de molt mala educació.
11.- S'entén que un comensal abandona, quan recolza la cullera en la vora de la paella. En eixe moment el seu espai pot ser ocupat pels seus veïns més immediats i sempre amb educació.
12.- És de molt mal gust girar la paella per a accedir a altres punts on encara queda arròs.
13.- Si la paella balla per falta d'estabilitat, i algun voluntari s'ofereix per a sostenir l’ansa i així evitar que es moga, la resta de comensals s'ocuparan de mantenir la seua copa sempre plena de beguda.
14.- Quan la cullera toque el fons de metall i aparega l'anhelat socarrat, caldrà mantenir la calma i es repartirà l'or negre de forma equànime per a no acabar com el ball de Torrent.
15.- El menjar finalitza quan els comensals es retiren o ja no queda res en la paella, senyal indiscutible que estava bona.
Nota: L’element ideal per acompanyar una bona paella, és una bona ensalada valenciana. I per a postres, si és estiu meló o meló d'Alger, i a l'hivern, taronges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada