divendres, 30 de gener del 2015

Distints tipus d'arròs cuinat



Els nostres arrossos poden ser de dos tipus: arrossos secs i no secs. Seguint aquest criteri, he dividit el blog en quatre pàgines: paelles i arrossos secs, arrossos al forn, arrossos melosos i arrossos caldosos i olles. 
L'arròs sec és un plat en el qual el cereal absorbeix tot el líquid i no es remou durant la seua elaboració, perquè no allibere el midó i quede solt. Va cuinat, ja siga sobre un foc o al forn, i es caracteritza perquè se li afig l'aigua justa perquè el gra quede cuinat i alhora sencer. 
Hi ha de dos tipus:  no és el mateix fer un arròs al forn que una paella sobre un foc. La diferència ve sobretot pel nivell d'evaporació que s'obté amb un mètode de cuinat o un altre. Sent en el primer cas pràcticament nul·la l'evaporació i per tant en el cas de la paella necessitarem més aigua inicial, ja que també s'evapora més aigua. A més, els recipients que s'usen per a la seua elaboració són diferents (cassola o paella) En alguns pobles, l'arròs al forn també és conegut com a arròs passejat, ja que calia passejar la cassola fins al forn de pa més proper, perquè no hi havia forns domèstics o pel costum (la pràctica de dur la cassola al forn encara és viva en certs pobles avui en dia). Un altre nom que rep aquest plat és arròs rossejat, pel color ros o daurat que adquireix l'arròs en aquest cas en ser fet amb el brou i les restes del putxero

Quant als arrossos no secs tenim dos tipus que bàsicament es diferencien per la quantitat de brou.
L'arròs melós té un punt de cocció que queda en una gamma intermèdia entre els arrossos secs (paella) i els caldosos. A diferència dels caldosos, els arrossos melosos es caracteritzen per l'absència de brou després de la seua preparació. Pot cuinar-se tant en cassola com en una paella
Es denomina arròs caldós, per cuinar-se en un recipient en el qual la proporció d'aigua permet que després del seu cuinat, existisca un brou més o menys abundant. L'olla, encara que també és caldosa, l'element principal ja no és l'arros, sinó que sovint és acompanyat de llegums. L'oposat culinari dels arrossos caldosos solen ser els arrossos secs ja que esgoten el seu brou després de la cocció, bé siga per evaporació, bé per absorció del midó de l'arròs del brou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada