dijous, 29 de gener del 2015

L'arròs en el món



Es tan important per al consum humà que aquest cereal és considerat com aliment bàsic en moltes cultures culinàries (en especial la cuina asiàtica), així com en algunes parts d'Amèrica Llatina. El seu gra correspon al segon cereal més produït del món, després de la dacsa i prop del blat. Atès que tant la dacsa com el blat són destinats a d'altres fins (a l'alimentació animal) a més del consum humà, es pot dir que l'arròs és el cereal més important per l'alimentació humana. Contribueix de forma molt eficaç a l'aport calòric de la dieta: l'arròs és responsable de l'aport calòric d'una cinquena part de les calories consumides al món pels éssers humans. Des de l'any 2008 s'ha realitzat un racionament en alguns països a causa de la carestia de l'arròs. A països com Bangla Desh i Cambodja pot arribar a ser quasi les tres quartes parts de l'alimentació de la població.

La producció mundial d'arròs és de l'orde de 620 milions de tones. Constitueix l'arròs la dieta bàsica d'uns 40 països i de prop d'1.800 milions de persones. El 90% dels 156 mill. d'hectàrees que se sembren o planten d'arròs en el món es concentren a Àsia, principalment en el llunyà orient. El 95% del cultiu d'aquest cereal s'estén entre els paral·lels 53º de latitud nord fins a 35º sud.
En la UE, els majors productors són els italians amb 1,4 mill de tones i els espanyols amb 0,8 mill de tones. Les quantitats produïdes per Grècia, Portugal i França són sensiblement menors. Les importacions comunitàries són de l'orde de 700.000 tones d'arròs blanc (quasi 1,1 milions d'arròs corfa equivalent) i les exportacions suposen un terç d'eixa xifra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada